Kotsmisselijk

Kotsmisselijk….

Al vooraf zeg ik het volgende omdat ik weet dat er mensen zullen zijn die dit denken: “Dit is een reactie uit pijn”.

Dat klopt. Dit is een bericht geschreven uit pijn en deze keer niet om je te inspireren of te bemoedigen.

Ongewild lees ik allerlei berichtjes over seksuele intimidatie en misbruik.
Nu meer dan anders. Je leest t vaker.
Intens pijnlijke verhalen van meiden (en jongens) die zichzelf de schuld geven, zichzelf afvragen waarom ze niks deden of zelfs meededen zonder dat ze dat echt wilde, zichzelf afvragen wat ze anders hadden moeten doen. Ze gaan door het stof, ze laten zien wat er met ze gebeurde, wat ze deden en laten hun kwetsbare kant zien. Door het stof gaan ze. Alles laten deze vrouwen vallen om te vertellen wat hen overkwam. Om andere te behoeden, om openheid te geven, om te helen, om andere vrouwen die dit ook mee maakte te steunen zich niet alleen te laten voelen, uit liefde om allerlei uiteenlopende redenen…
Stoer. Moed, oneindig veel moed heb je daarvoor nodig. Om dan nog maar niet te spreken over de gevolgen hiervan. Opmerkingen als “ze vroeg er zelf om met zo’n rokje” of “ze droeg ook make-up alsof ze achter de ramen hoorde” vliegen je om de oren.

Maar waarom moeten die vrouwen door het stof. Word het niet eens tijd dat die mannen (of daders) opstaan en zeggen “Ik deed dit”, “Ik heb dit gedaan”. En niet met allerlei excuses en k*t smoesjes maar gewoon dit.

Én ik hoor je denken (Dit lees ik ook door die stukken heen); “Ja weet je wat voor gevolgen dat heeft. Wat dat allemaal losmaakt?”

Weet je wat misbruik met een leven doet? Weet je wat het losmaakt om op te staan en te zeggen IK ben misbruikt, ik heb een verleden met nare, zoniet gruwelijke, seksuele ervaringen. Ik schrijf dit stuk zoals ik al zei zonder nuanceringen en echt uit pijn.

Ik zou natuurlijk kunnen zeggen: we maken dingen niet voor niks mee. En we leren het meest uit onze diepe dalen. Daar geloof ik heilig in. Ik zou er een heel spiritueel onderlegt stuk van kunnen maken. Maar ik doe het niet want dit is wat ik kwijt wil vanuit die pijn, de onderdrukking van hoe vrouwen jarenlang zijn behandelt én (de laatste zin in de comments)vanuit de liefde voor de moed die vrouwen hebben en hadden om te zeggen; “Ik was het”. 🔥 #misbruik #seksueelgeweld #moesthetevenkwijt