Kwetsbaar

Ik deelde al superveel met jullie.
Echt moeilijke dingen van het leven en zware dingen uit het verleden. Omdat ik geloof dat delen enorm veel waarde geeft. Voor de ander én voor mezelf. Vaak krijg ik zoveel DM’s van herkenning.

Maar dit is tot nu toe het zwaarst om te delen. Maar ik doe het toch…en waarom? Dat vertel ik je nu.

“Aaaagh waarom moet ik dit nu ook nog hebben” (jaja in mijn achterhoofd zit een stemmetje, niks gebeurt voor niks daar geloof ik heilig in maar de wanhoop heeft de overhand)

“Lieverd waarom stop je niet met de borstvoeding als dit is wat je ervan krijgt.” Zegt een lieve vrouwenstem door de telefoon. Het is Loes. Loes is lief maar loes is ook arts en psychiater in opleiding.

Net na de bevalling die echt “lekker ging” was ik blij. In tegenstelling tot de vorige keer. Ik had zo’n droom bevalling, het was echt een feestje (ja ja want ik danste tijdens de weeën) en kijk op alles zo fijn terug. Ook mijn kraamweek was zo fijn. Maar daar begon het. De eerste 3 dagen had ik naweeën bij het huilen van welk kind dan ook en bij het voeden. Zo heftig, alsof je elke keer opnieuw moet bevallen. Mee ademen en niet meer kunnen praten. Echt dat werk. Maar ik had het ervoor over want wat een droombevalling.

Maar als mijn dochter aanhapte gebeurde het, een toeschietreflex in beide borsten en ik werd overladen door emotie. Een onverklaarbaar groot verdriet. Een donkere wolk. Fikse depressieve gevoelens en hele erg heftige gedachten. Gedachten waarvoor ik me schaamde maar ik uitte ze wel. Ik moest het zeggen, zo voelde het. En zodra ze weer loskoppelde was het, ook acuut verdwenen. Een soort golf, een soort wee en het gevoel van overspoeld worden.

Loes legde mij uit dat bijna alle vrouwen tijdens borstvoeden een hormoon aanmaken die ze onnoemelijk vrolijk maakt en waar ze blij van worden maar dat dat zelfde hormoon bij sommige vrouwen (en dat zijn er meer dan je denkt zei Loes) het de andere kant op slaat en precies het tegenovergestelde veroorzaakt.

#leesverderindecomments#toeschietreflex#DTSR#borstvoeden#borstvoedendemoeder