Schaduwzijde

“Dat is Noé” roept een jongetje van achter op de fiets terwijl we naar schooltje lopen. “Noé stinkt”. Noé zwaait en zegt “Noé stinkt, ik stink”. Ze telt de stoeptegels en blijft deze woorden zeggen.

Eerlijk gezegd galmen deze woorden nog na in mijn hoofd en hoor zijn moeder zeggen. “Oh ja, is dat zo?” In mij begint er iets te borrelen. Is dat zo? Waarom zegt die moeder niet gewoon, dat is niet zo lief of…

Ik had vroeger een mantra voor mezelf bedacht die nog erger was dan wat de pesters tegen mij zeiden. Dan raakte het mij niet zo, had ik dan bedacht. Deze mantra zit jaren later nog steeds wel eens in mijn hoofd en duikt soms ineens op. Nou ja niet helemaal ineens natuurlijk..

Bij school aangekomen, waar ik trouwens zelf ooit vanaf werd gehaald door mijn moeder omdat ik gepest werd door de juf, loop ik met Noé mee naar het hekje om haar bij haar juffie te brengen. Voor mij staat de mama van het jongetje, maar ik zeg niks. Waarom nu niet?

“Zo en hoe is het met Noé” vraagt de juf aan mij. Ik barst ineens in huilen uit. Het overweldigd me enorm.
Eenmaal terug in de auto snik ik nog even lekker door.

Ik realiseer mij dat het hebben van kinderen je soms weer terugwerpt in de realiteit van vandaag maar ook weer net zo hard naar het verleden. Het brengt je weer even in contact met je eigen schaduwzijde.

Ik moest mezelf echt even in de realiteit brengen; het jongetje is een manneke van nog geen 4, hij weet vast niet wat hij zei, Noé herhaalde het heel de weg maar weet helemaal niet wat het betekent (alleen daarom al, die kwetsbare kleine meid, moet ik huilen) en ik had er best wat van kunnen zeggen als moeder van Noé. En ik mag (door)voelen wat ik voel en heb niet naar mijn moeder gevoel geluisterd. Want eerlijk? Ik had haar eigenlijk mee naar huis willen nemen. En dat heb ik niet gedaan. Omdat mijn moedergevoel ook weet hoe fijn ze het heeft.

(2 uur later werd ik gebeld, Noé was gevallen en wilde graag naar huis, dat is vast niet voor niks)

#moederschap#ouderschap#confronterend#pesten#schaduwzijde#verdriet#emoties#gevoelens